Pompa de evacuare cu aer comprimat

Pompa de evacuare cu aer comprimat – de asemenea, denumita pompa mamut – exploateaza cresterea aportului de oxigen in apa sub presiune. In acelasi timp, aerul care urca este folosit pentru a ridica – si, prin urmare, distribui – apa. Acest lucru face ca pompa mamut sa fie potrivita pentru aerarea si mutarea unor volume mari de apa. O pompa de evacuare cu aer comprimat este adesea folosita in situatii in care intretinerea trebuie sa fie mentinuta la un minimum absolut.

Nu sunt piese rotative in pompa in sine, ci doar o teava ascendenta in care lichidul si aerul se combina. Sistemul de pompe in ansamblul sau nu este 100% scutit de intretinere deoarece sunt necesare echipamente pentru a alimenta aerul in pompa.

Aerul este alimentat in partea de jos a conductei ascendente unde este combinat cu lichid. Acest lucru schimba densitatea fluidului, facand ca agentul combinat sa se ridice in conducta.

Eficienta unei pompe de evacuare cu aer comprimat depinde de doua lucruri:
• Lungimea submersa (Hs) in raport cu capul geodezice (Hgeo)
• Viteza aerului prin lichid si viteza agentului in pompa. Cu cat este mai mare diferenta dintre vitezele respective ale lichidului si aerului, cu atat este mai redusa eficienta generala a pompei.

In conditii optime, pompa de evacuare cu aer comprimat poate atinge niveluri de eficienta de aprox. 35-40% pentru Hs/ Hgeo de 2/2.5 si o viteza a aerului de 10 m/ s.